Followers

08 Ogos 2011

Logik Akal, ISLAM & Perkataan

Assalamualaikum...selamat membaca....

Baru- baru ni, semasa aku tengah dok study (Dan bukan tengah main DoTA), aku buka lah buku skejap (Facebook). Then aku ada terperasan pasal satu artikel yang amat... 'Islamik'.
Mari kita lihat article 'Islamic' tersebut.

1. Tulis “Makkah tetapi jangan tulis “Mekah” coz “Mekah” = House of Wine.
2. Tulis “Masjid tetapi jangan tulis “Mosque” coz “Mosque” = Mosquitos.
3. Tulis “Allah” jangan tulis “4JJI” coz “4JJI” = For Judas Jesus Isa Al-Masih.
4. Tulis “Salam” jangan tulis “Ass” coz “Ass” = Donkey / Ass.
5. Jangan guna “Bye” kerana “Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
6. Jangan guna “A’kum” kerana “A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
7. Jangan guna “Semekom” kerana “Semekom” bermaksud “Celaka Kamu.”
8. Jangan guna "Mohd" kerana "Mohd" bermaksud "Dog with a big mouth"

Tolong forward kepada umat Islam yang lain, untuk elakkan diri daripada membuat dosa yang tidak disengajakan. Sila hantar ini untuk semua Islam.

 
So? Yeah. Its mythbusting time!


Meh ni Dhom nak kabo...

1. First of all. Mekah bermaksud House of Wine? Tang ceruk mana pula Mekah bermaksud House of Wine? Mekkah bermakud Mecca dan juga sama dengan Mekkah. Ianya hanyalah ejaan dan bunyi. Plus, aku siap buka google map lagi kot-kot ada lah kan Mekah version wine punya. Tapi, yeah, korang pun tau jawapannya. So, kalau korang nak tulis Mekah ke, Mecca ke atau apa-apa je lah, tulis je. Tak ada hal lah.

2. Mosque maksudnya mosquitoes? HAHA. OMG this is so.... HAHA. So, selepas ni, orang Islam kat luar negara pun kena belajar bahasa melayu sebut Masjid sebab kalau sebut "Mosque" nanti bermaksud nyamuk. HAHA. Seriously, pembuat article ni memang ada sense of humor yang tinggi. Tak tahu ke dia yang Mosque tu adalah masjid dalam bahasa English?

3. 4JJl amat menyerupai kalimah Allah dalam jawi. So, whats wrong kalau kita nak guna? Pedulikan lah pasal For Judas Jesus Isa Al-Masih tu. Tu semua bullshit sebab setiap benda adalah based on niat kita. Contohnya, kita nak sambut hari lahir kita pada 25 December. Dan 25 December tu ada Hari Krismas. So, kalau kita buat majlis makan-makan pada 25 December tu bermaksud kita sambut Hari Krismas? Come on.

4. Ass = Assignment! Omaigod aku ada satu lagi assignment yang masih belum hantar.

 
5. How the hell perkataan 'bye' boleh bermaksud Di Bawah Naungan Pope? Sedangkat perkataan bye berasal daripada Godbwye yang bermaksud "God Be With You". Okay fine mungkin sebab pencipta article ni nak galakkan umat islam guna perkataan 'Asaalamualaikum' bila nak blah tetapi kenapa mesti kaitkan dengan agama Kristian? Fitnah?


6. A'kum = Animal dalam bahasa Yahudi? Yahudi ada bahasa tersendiri ke? Bahasa Hebrew? Okay mungkin bahasa Habrew. So, aku dengan pemalasnya terus buka google translate untuk Hebrew ke english dan ke Malay. Tapi, tak ada satu pun aku boleh kaitan yang A'kum ni bermaksud 'animal'. Termasuklah pronounce dia. Kalau betul lah pronounce "Aaa-kum" bermaksud animal, kita bukannya nak guna pun. Sebab "A'kum" ni di gunakan dalam YM atau SMS yang bermaksud "Assalamualaikum". So, bila baca pun, still kita sebut Assalamualaikum. Dan macam aku cakap tadi, aku tak jumpa satu pun kaitan "A'kum" ni dengan binatang. So, jangan malu-malu jangan segan, gunalah. Tak ada hal. But still, kalau rajin gunalah Assalamualaikum.

7. Sila rujuk point no 6.

8. Part ni, kalau ada gak yang percaya aku tak tahu lah. Mana lah tau kan kot-kot orang tu overreact sangat sampai nak tukar nama tak nak ada 'Mohd'. Well, aku gerenti 100% yang orang yang reka benda crap di atas, nama dia tak ada 'Mohd'.

************************
Kalau korang perasan lah, banyak betul artilce 'Islamic' macam ni keluar. Then mesti nak kutuk agama lain seperti Kristian. Agama Islam dah di cop sebagai agama pengganas. Korang nak ke kalau nanti agama Islam di cop sebagai agama fitnah?

Aku rasa pembuat article 'Islamic' tu mesti banned huruf 't' sebab menyerupai salib.

Tiada ulasan: